Pewnie słyszałeś o wielu cudownych sposobach na wzmocnienie odporności. Zwłaszcza zimą sięgnij po sprawdzone metody, zaczynając od zmian w codziennej diecie. Okazuje się, że zbilansowane posiłki mają pozytywny wpływ na zdrowie, samopoczucie, a także urodę. Podpowiadamy, jakie składniki włączyć do jadłospisu, a z których lepiej zrezygnować, nie tylko zimą, ale przez cały rok.
Temat wzmacniania odporności powraca jak bumerang zwłaszcza jesienią i zimą. To wyjątkowo trudny okres w roku dla dorosłych oraz dzieci. Rodzice zastanawiają się, jak walczyć z przeziębieniami, a najlepiej w ogóle do nich nie dopuszczać. Tymczasem odpowiedzią może okazać się modyfikacja diety, która pomoże wszystkim członkom rodziny. Świadome odżywianie, włączenie do menu probiotyków i ziół, a przy tym całoroczna aktywność fizyczna to podstawowe zalecenia dla osób w każdym wieku.
Zdrowa dieta
Zastanawiasz się, jaki jest związek między pracą układu immunologicznego, a odżywianiem? Dieta wzmacniająca organizm pomaga mu zwalczać drobnoustroje, które są odpowiedzialne za przeziębienia. Aby efekty były widoczne zmiany w żywieniu muszą mieć charakter stały, a nie tylko sezonowy.
- Zrezygnuj z używek — alkohol, papierosy, sól, kolorowe napoje z bąbelkami, napoje energetyzujące. W niewielkich ilościach nie zaszkodzą, ale ich regularne spożywanie zmniejsza apetyt, może prowadzić do otyłości, a przede wszystkim nie ma żadnej wartości dla organizmu.
- Włącz owoce, warzywa oraz produkty, które zawierają witaminę C, D i A, żelazo, cynk i miedź. Znajdziesz je np. w owocach morza, kiełkach, orzechach, papryce, pomidorach, wątróbce. Lista składników, które są ważne i potrzebne do prawidłowej funkcji układu odpornościowego jest naprawdę długa i nawet najbardziej wybredni znajdą w niej produkty dla siebie. Pamiętaj też o wodzie i wypijają ją w ilości około 2 litrów dziennie.
Aktywność przez cały rok
Latem jeździsz na rowerze, jesienią spacerujesz, a zimą zamykasz się w domu? Twój organizm potrzebuje pozostawać w stałym ruchu, bez względu na temperatury. Wystarczy, ze dopasujesz trening do swoich możliwości, a ubiór do panującej pogody. Jeżeli jogging na zewnątrz uniemożliwia zanieczyszczenie powietrza wybierz się na siłownię lub ćwicz w domu. Regularne spacerowanie czy gimnastyka mogą zmniejszyć ryzyko infekcji zwłaszcza górnych dróg oddechowych. Dzieje się tak dlatego, że wysiłek fizyczny stymuluje aktywność komórek odpowiedzialnych za zwalczanie wirusów oraz bakterii.
Wsparcie organizmu
Bywa, że wraz z jedzeniem nie dostarczasz organizmowi wszystkich składników niezbędnych do walki z drobnoustrojami. Życie w pędzie i stresie, alergie czy określone preferencje smakowe często znacznie zawężają Twój jadłospis, który staje się monotonny i niepełnowartościowy. W takiej sytuacji możesz uzupełnić dietę o:
- probiotyki —niezbędne zwłaszcza w okresie antybiotykoterapii i po jej zakończeniu. Wspierają pracę jelit, dlatego mogą być stosowane również profilaktycznie. Dlaczego to tak ważne? To właśnie w jelitach żyją mikroorganizmy, które chronią organizm przed grzybami czy szkodliwymi substancjami dostarczanymi z pożywieniem. Dbałość o florę bakteryjną to ważny krok na drodze do prawidłowej pracy układu odpornościowego.
- zioła — ekstrakty roślinne mają wielką moc. Możesz wykorzystać je także w okresie jesienno-zimowym dla budowania lepszej odporności. Zwróć uwagę szczególnie na pokrzywę, aronię czy korzeń łopianu. Z ziół możesz przygotowywać napary i herbatki, jak również przyjmować je z produktami leczniczymi.
Więcej informacji na temat tej dolegliwości, można znaleźć na stronie Leki Natury.