Kto z nas nie kocha naleśników? Ze świecą szukać osoby, która oprze się tej przekąsce. Ale, żeby zachwycić ich smakiem oraz strukturą gości, warto skorzystać z alternatywnych rozwiązań. Zanim jednak opiszemy w jaki sposób można urozmaicić tradycyjne naleśniki sprawdźmy jak należy przygotować ciasto, które będzie puszyste, delikatne i smaczne. Zapraszamy do lektury!
Jak przygotować ciasto?
Ciasto naleśnikowe nie bierze jeńców. Jeden błąd i możemy oczekiwać gumowej podeszwy. Wszystko za sprawą receptury i kilku drobnych, ale efektywnych trików. Aby ciasto naleśnikowe było aksamitne i smaczne należy użyć następujących składników :
– 1 szklanka mleka
-2 jajka
– szklanka mąki tortowej
– 50ml wody gazowanej
– szczypta soli
– szczypta sody oczyszczonej
Składniki należy dobrze wymieszać, tak, by nie było grudek, a następnie wstawić ciasto do lodówki – wystarczy kilka minut. Naleśniki należy smażyć na smalcu, bądź oleju, ale warto pamiętać, że zarówno jeden i drugi składnik powinien być w ilości symbolicznej. Po usmażeniu przechodzimy do kolejnego etapu, czyli farszu.
Farsz naleśnikowy
Oczywiście można tropem naszych babć zastosować cukier, albo konfiturę z piwniczki, ale kto chciałby się w ten sposób ograniczać? Klasyczne przepisy warto odważnie przełamywać, dlatego ciekawą propozycją może być farsz złożony z serka mascarpone oraz dowolnego kremu czekoladowego.
Te dwa składniki mieszamy ze sobą w celu uzyskania jednolitej masy. Aby efekt był ciekawszy dla oka, warto do ciasta naleśnikowego dodać łyżkę kakao, zaś do farszu jakiś element chrupki – np. migdały. Innym wariantem jest zastosowanie klasycznego twarogu. Należy pamiętać, że powinien być on półtłusty.
Ser rozrabiamy z jednym jajkiem, łyżeczką cukru kryształu oraz łyżeczką cukru wanilinowego. Do twarogu warto dodać owoce świeże, bądź te z puszki. Kompozycję świetnie uzupełnią morele, brzoskwinie, ananasy oraz borówki.
Dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na zabawę z farszem doskonałą alternatywą mogą być gotowe produkty od marki Herbapol. Powidła śliwkowe od Herbapol to przykład najwyższej jakości – w pełni naturalnego produktu, który z powodzeniem może służyć jako farsz. Smacznego!