Promowanie zdrowego żywienia w ostatnich latach wpływa na to, że coraz większa ilość osób w każdym wieku decyduje się przejść na dietę niskokaloryczną. Otyłość jest w społeczeństwie postrzegana jako coś negatywnego, objaw braku dbania o siebie i samokontroli. Z tego względu wiele osób woli mieć nadwagę, niż uchodzić za kogoś choć w niewielkim stopniu niedbającego o swój wygląd.



Prócz popularyzacji ćwiczeń i różnorodnej aktywności fizycznej, dużą popularnością cieszy się również dieta. Ludzie chcący schudnąć lub przynajmniej dbać o swoje ciało wyrzucają ze swojego jadłospisu kaloryczne i szkodliwe potrawy, zastępując je zdrowymi, takimi jak owoce, warzywa, gotowane mięso i inne pokarmy, dostarczające witamin i pełnowartościowych elementów.

Dieta prowadzona w sposób rozsądny i konwencjonalny, z dostatecznym dostarczeniem organizmowi kalorii, węglowodanów, białek, a także witamin i minerałów, wpływa pozytywnie na zdrowie i w połączeniu z aktywnością fizyczną pomaga w zrzuceniu zbędnych kilogramów.

Wiele osób jednak zamiast prowadzić tego typu dietę, przechodzi na proste w zastosowaniu diety kaloryczne, próbując ograniczyć spożycie kalorii do minimum, co skutkuje ogólnym osłabieniem organizmu i szybkim efektem jo-jo, jako że podczas takiej kuracji organizm głównie pozbywa się wody, co wpływa w tak dużym stopniu na zmniejszenie wagi.

Ponadto długotrwała dieta niskokaloryczna prowadzona bez kontroli dietetyka może prowadzić do rozwinięcia się zaburzeń odżywiania, takich jak bulimia, anoreksja, zmniejszenie bądź zwiększenie apetytu.Dla przykładu, jak powinien wyglądać zdrowy, dietetyczny obiad?

Ważne jest to, żeby nie zawierał zbyt dużo tłuszczy, które negatywnie wpływają na wzrost wagi. Z tego względu lepiej sprawdza się mięso gotowane i pieczone, niż te smażone. Ponadto obiad dietetyczny powinien zawierać ograniczoną ilość mięsa: dobrze, kiedy jest go dwa razy mniej niż warzyw. Ponadto jako dodatek lepiej sprawdzają się kasze i ryż, niż wysokokaloryczny makaron i ziemniaki.

(Visited 296 times, 1 visits today)