Polska kuchnia bogata jest w smażone potrawy. Kotlety mielone, schabowe, naleśniki, jajecznica na maśle. Patelnia niemal nie schodzi z palnika. Smażone potrawy uważane są przez lekarzy i dietetyków za najmniej zdrowe, a to z uwagi na zwiększoną zawartość tłuszczu.

To, ile tłuszczu damy na patelnie, zależy od jej rodzaju. Patelnie non-stick – w tym teflonowa pozwalają na ograniczenie tłuszczu do minimum lub nawet beztłuszczowe smażenie.



Ekspert ze sklepu porcelana24.pl mówi: “Teflonowe są obok ceramicznych najpopularniejszymi patelniami non-stick wykorzystywanymi do smażenia bez tłuszczu. Ich dostępność na zawsze zmieniła sposób przyrządzania potraw. Potrawy są mniej tłuste, a więc zdrowsze. Do powłoki nic nie przywiera, a więc nie trzeba jej szorować”.

Kilka słów o patelniach teflonowych

Zanim o samych patelniach – ciekawostka. Teflon, bez którego wielu amatorów dobrej kuchni nie wyobraża sobie życia, wynaleziono przypadkiem w 1938 r. Chwalebnym wynalazcą był Roy Plunkett z firmy Du Pont, który badał substancje do chłodzenia lodówek.

Wynaleziony przez niego materiał był niezwykle śliski, odporny na wysokie temperatury i obojętny chemicznie. W latach 50 pierwszy raz został wykorzystany w kuchni, gdzie pokochały go gospodynie domowe. Od tamtego czasu niewiele się zmieniło.

Patelnie teflonowe są cenionym na całym świecie naczyniem do gotowania. Pozwalają smażyć bez tłuszczu. Jedzenie do nich nie przywiera.

Co jakiś czas pojawiają się doniesienia o negatywnym wpływie teflonu na zdrowie, co jednak nie znajduje odzwierciedlenia w badaniach. Natomiast sposób, w jaki teflon umożliwia przygotowanie potraw, sprawia, że są one o wiele zdrowsze od tych przyrządzanych tradycyjnie. Zdrowsze jest jedynie pieczenie w piekarniku, na co nie każdy ma czas.

Patelnia teflonowa – must have każdej kuchni

Patelnia teflonowa ma szereg zalet, ale niepozbawiona jest też wad, o czym powiemy. W kuchni świetnie sprawdzi się do smażenia naleśników i placków, które często przywierają do innych powierzchni.

Kotlety wegańskie, które często są niedostatecznie spojone, zachowają na niej swój kształt. Na patelni z powłoką teflonową zblanszujesz szpinak lub przygotujesz warzywny makaron z marchwi i cukinii, które potrzebują zaledwie kilku minut, aby zmięknąć.

Patelnia ta sprawdzi się w każdym domu, w którym dba się o wartości odżywcze i zdrowotne serwowanych dań. Ograniczenie tłuszczu wpłynie dobrze na sylwetkę, zmniejszy ryzyko wystąpienia miażdżycy i chorób układu krążenia. Łatwo się czyszczą i mogą być myte w zmywarce.

Gdyby na tym pozostać, patelnia teflonowa jawiłaby się jako wynalazek doskonały, ma jednak istotną wadę. Teflonowa powłoka ma odporność na wysokie temperatury, ale zarysowania. Uszkodzona traci swoje możliwości.

Zapomnij więc o mieszaniu smażonych potraw metalowymi sztućcami. Drewniane łyżki, chociaż mniej wygodne nie powodują rys, a więc zniszczenia patelni. Dla większości użytkowników jest to niewielka niedogodność, o której szybko się zapomina.

(Visited 356 times, 1 visits today)