Przejdź do treści

Dlaczego mleko jest białe?

Zdecydowana większość konsumentów kojarzy mleko z kolorem białym. Jednak, czy w rzeczywistości ten niezwykle popularny produkt spożywczy faktycznie odznacza się naturalną, jasną barwą?

Dlaczego niektóre rodzaje mleka mają kolor kości słoniowej, a z kolei inne odznaczają się lekkim, żółtawym zabarwieniem? Sprawdź też, co wpływa na fakt, że odtłuszczone mleko ma nienaturalnie niebieski kolor.



Kolor w kreowaniu jakości produktu

W przypadku kreowania jakości produktów mlecznych istotną cechą jest ich kolor. Barwa to z punktu widzenia konsumenta bardzo ważny element, który umożliwia ocenę wzrokową danego wyrobu i stwierdzenie, czy jest on atrakcyjny pod względem spożywczym, czy niezbyt.

Dla wielu osób prawdziwą zagadką jest kolor mleka. Zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego jest ono białe, a produkty, które powstają na jego bazie, już nie zawsze mają taką barwę?

– “Za biały kolor mleka odpowiada specyficzny tłuszcz zawarty w jego składzie. Jest t kazeina, która wchodzi w skład struktury miceli kazeinowych. Na barwę mają wpływ również same witaminy, które znajdują się w mleku oraz szereg innych substancji” – zaznacza specjalista z firmy JUSTEST.

Skład chemiczny mleka odpowiedzialny za jego kolor

Charakterystyczny biały kolor mleka zależy od jego składu chemicznego. Należy pamiętać, że składa się ono z 87% wody oraz 13% substancji stałych. Cząstki zawarte w mleku nie absorbują koloru – zalicza się do nich kazeinę białkową, wapno oraz tłuszcze.

W cieczy znajdują się także inne, kolorowe związki jednak ich stężenie jest na tyle niskie, że nie mają one znaczenia w całej strukturze i nie wywierają wpływu na odcień. Rozproszenie światła w cząsteczkach sprawia, że mleko staje się koloidem, a tym samym nie absorbuje kolorów.

Dokładnie taki sam proces zachodzi w przypadku śniegu, gdzie poprzez rozproszenie, śnieg traci swoje właściwości absorpcji kolorów.

W niektórych przypadkach kolor mleka może mieć inny odcień. Zmiana w tym zakresie może być spowodowana jednym z dwóch czynników:

  • dużą zawartością ryboflawiny – kolor mleka ma wówczas charakterystyczne kolor kości słoniowej,
  • dietą krowy bogatą w karoten — pigment powoduje zabarwienie się mleka na charakterystyczny delikatny, żółty kolor.

Dlaczego mleko odtłuszczone ma odmienny kolor?

Standardowe mleko kupowane w sklepie ma charakterystyczną dla siebie barwę i jest białe. Jednak co sprawia, że jego odtłuszczona wersja ma odmienny, wręcz nienaturalny niebieski kolor? Efekt ten spowodowany jest zjawiskiem Tyndalla.

Kolor odtłuszczonego mleka różni się w znaczący sposób głównie przez śladowe ilości cząstek tłuszczu, jakie się w nim znajdują, a które mają właściwości nieprzeźroczyste. W mleku odtłuszczonym znajduje się około 80% kazeiny, która rozprasza większą ilość światła niebieskiego niż czerwonego.

Kolor mleka nie zależy od białego koloru cząsteczek, jakie się w nim znajdują. Ludzkie oko postrzega je w ten sposób, za sprawą znajdujących się w nim elementów charakteryzujących się doskonałym rozpraszaniem kolorów. Biała barwa powstaje, gdy wiele długości fal światła zlewa się ze sobą.

(Visited 467 times, 1 visits today)
Podziel się