Przy projektowaniu lodziarni należy uwzględnić kilka ważnych kwestii. Przede wszystkim trzeba zadbać o odpowiedni sprzęt, umożliwiający stworzenie smacznych, niezwykłych lodów. Maszyny do lodów powinny być dobrane do rodzaju, specyfiki i skali produkcji.

Równie ważny jest wymiar wizualny pomieszczenia. Prezentacja gotowych wyrobów często ma decydujące znaczenie dla przyciągnięcia uwagi klientów. Dlatego witryny oprócz funkcji długotrwałego magazynowania lodów powinny posiadać także walory estetyczne.

Sprzęty wykorzystywane do produkcji i przechowywania muszą być w pełni sprawne, bezawaryjne i łatwe w obsłudze. Jakie urządzenia powinny znaleźć się w dobrze zaaranżowanej lodziarni?



Maszyny do produkcji lodów – najważniejsze informacje

Wybór maszyny do lodów powinien być dokładnie przemyślany. Należy dopasować rodzaj urządzenia do specyfiki produkcji. Maszyny mogą być przystosowane do wytwarzania lodów włoskich, gałkowych lub rzemieślniczych. 

Istnieją również sprzęty wielofunkcyjne umożliwiające produkcję różnego typu chłodnych deserów. Należy pamiętać, że bez względu na przeznaczenie, maszyny muszą charakteryzować się dużą wydajnością, wytrzymałością oraz bezawaryjnym działaniem. Dodatkowym atutem są wbudowane systemy kontroli parametrów. Jakie korzyści niesie wyposażenie maszyny w system kontroli?

Jak tłumaczy ekspert z firmy zajmującej się pomocą w rozwijaniu biznesu MK KOMI: “Urządzenie wyposażone w system zdalnej kontroli działania maszyny pozwala na odczytywanie jej parametrów na odległość.

W przypadku jakichkolwiek problemów z funkcjonowaniem automatu istnieje możliwość uzyskania natychmiastowej pomocy. W efekcie ryzyko powstania usterki niemożliwej do naprawy zdecydowanie spada”.

Zasady działania pasteryzatorów i frezerów

Jak sama nazwa wskazuje pasteryzatory służą do produkcji i pasteryzacji mieszanek lodowych. Można za ich pomocą tworzyć mrożone desery z mieszanek mlecznych, mleczno – jajecznych, czekoladowych oraz owocowych.

Główną zaletą urządzeń jest łatwa kontrola cyklu pasteryzacji dzięki specjalnemu panelowi. Umożliwia on planowanie, sprawdzanie i manipulowanie procesem dojrzewania mieszanki. Ponadto, sprzęt posiada czujnik temperatury, który pozwala uzyskać odpowiednią konsystencję lodów.

Równie ważnym urządzeniem w lodziarni jest frezer. Odpowiada przede wszystkim za wytwarzanie lodów w krótkim czasie, najczęściej w ciągu kilku minut. Dzięki wgranym programom frezery do lodów umożliwiają produkcję wielu mrożonych deserów.

Oprócz zapisanych w urządzeniu przepisów na lody lub granitę istnieje opcja tworzenia własnych receptur. Co więcej, sprzęt charakteryzuje się niskim zużyciem wody i prądu.

Walory estetyczne i wizualne – witryny do lodów

Wpływ na postrzeganie i renomę lodziarni ma nie tylko smak lodów, ale też estetyka pomieszczenia. Za atrakcyjny wygląd sprzedawanych produktów odpowiedzialne są witryny. Ich najważniejszym zadaniem jest umożliwienie długiego i bezpiecznego przechowywania lodów w odpowiedniej temperaturze. 

Witryny różnią się pojemnością, mocą, sposobem chłodzenia oraz wymiarami. Należy dopasować je do skali działalności.

Sposobem na ulepszenie kwestii wizualnych jest zastosowanie w witrynach technologii trójwymiarowej. Dzięki zupełnie przezroczystej szybie frontowej i transparentnych kuwetach lodowych witryna wywołuje wrażenie panoramy. Natomiast oświetlenie LED dodaje elegancji i poprawia wizerunek przedstawionych produktów.

(Visited 26 times, 1 visits today)