Jak myślisz – ile jest potraw znanych i lubianych na całym świecie? Bardzo często mówimy o daniach narodowych – tak jak o sztandarowym polskim schabowym i pierogach. Tymczasem pizza jest daniem, które uwielbia naprawdę mnóstwo osób z całego świata.

Jest niesamowicie prosta, smaczna i bardzo łatwo dostępna. Nie wszyscy lubią to samo – ale lubią pizzę, bo można dodać do niej dowolne składniki. Na grubym lub na cienkim cieście. Z mięsem albo wegetariańska. Istnieje mnóstwo możliwości, ale pizza jest jedna.



Jak dużo wiesz na jej temat? Przygotowaliśmy 5 ciekawostek na temat pizzy, aby zaspokoić Twoją ciekawość albo po prostu podrzucić Ci garść informacji, którymi będziesz mógł podzielić się ze znajomymi, z którymi w najbliższym czasie umówisz się na pizzę.

Królowa Ameryki?

W Stanach Zjednoczonych pizzerie zarabiają rocznie 30 miliardów dolarów. Pizza odgrywa bardzo znaczącą rolę w branży gastronomicznej. Niemal co piąta restauracja (17%) w Ameryce to pizzeria. Ulubionym dodatkiem jest tam pepperoni. Od 1987 roku pizza może poszczycić się swoim własnym miesiącem. Każdy październik jest tam nazywany miesiącem pizzy.

Na cienkim czy na grubym?

Pizza najczęściej występuje na cienkim cieście. Nie odnosimy się ani do tradycji, ani do gustu. Jest mnóstwo zwolenników pizzy na grubym cieście, która ma zresztą bardzo konkretne atuty. Jednak 61% “placków” zamawianych w Ameryce jest na cienkim cieście.

Pizza – na zdrowie

Podobno jedzenie pizzy przynajmniej raz w tygodniu znacząco obniża ryzyko wystąpienia raka przełyku (o 59%), ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej o 34%, a raka okrężnicy o 26%. Składnikiem, który miałby się do tego przyczyniać jest zawarty w sosie pomidorowym likopen, który obniża ryzyko rozwoju nowotworów, a także ryzyko zawału. Oczywiście pizza nie jest najzdrowszym z możliwych posiłków i przekłada się na całkiem spore ilości spożywanych kalorii, ale wprowadzenie tego śródziemnomorskiego stylu jedzenia ze świeżymi warzywami może nie być tak straszne jak wydaje się wielu osobom.

Z Włoch do Ameryki

Choć pizza podobno pojawiała się w Ameryce jeszcze przed drugą wojną światową, bo rozprowadzali ją tam włoscy imigranci, to jej prawdziwa popularność w Stanach wiąże się z powrotem amerykańskich żołnierzy, którzy poznali smak pizzy podczas walk w włoskich miasteczkach. Pierwsza amerykańska pizzeria została założona przez Gennaro Lombardi w 1985 roku i mieściła się w Nowym Jorku. Obecnie w Ameryce jest około 70 tysięcy pizzerii.

Na stałe w jadłospisie

Przeciętny Amerykanin spożywa w ciągu roku 46 kawałków pizzy. Uwzględniając obywateli Stanów, szacuje się, że każdej sekundy zjadane jest 350 kawałków pizzy. Na całym świecie sprzedaje się 5 miliardów pizz rocznie. Miejsca takie jak pizzeria nocna są dobrą odpowiedzią na to, że najlepszą porą na zamówienie pizzy w ciągu tygodnia jest sobotnia noc.

(Visited 67 times, 1 visits today)