Wigilia to pierwszy dzień rozpoczynający Święta Bożego Narodzenia. Istotne jest to, że jest nie tylko dniem mocno związanym z religią chrześcijańską, a przez stanowi ona wyjątkową formę biesiadowania, która ma za zadania uczcić narodziny Chrystusa Zbawiciela, ale także jest okresem wszechobecnej miłości.



Oczywiście jest to także moment, który w obecnych czasach, został dość mocno skomercjalizowany, niemniej jednak wciąż niezmiennie od lat nie utraciła swojego uroku, zachowując przy tym elementy tradycyjności. To właśnie one stanowią filary tego święta, tworząc swoiste rytuały, które w znacznym stopniu pomagają nam w nawiązaniu o wiele mocniejszych relacji z naszymi bliskimi.

Mówiąc o wigilii, jednocześnie mówimy o potrawach, które trafiają na stół, by uraczyć nasze podniebienie. Jako, że jest to wyjątkowy okres, to i one powinny być wyjątkowe. Stykamy się, więc z daniami, które są odpowiednio przygotowane z wysokiej jakości składników. Lepimy pierogi, wkładając w to całe swoje serce, gotujemy barszcz wykorzystując do tego naturalne produkty, czy też poszukujemy, tylko i wyłącznie tradycyjnych wędlin, które zachwycą nasze kubki smakowe.

Wszystko to tworzy smakowitą obiadokolację, przy której spędzimy wiele pięknych chwil, rozmawiając z rodziną i delektując się przysmakami znajdującymi się na naszym stole.

Pokarmy o znaczeniu tradycyjnym

Wśród wielu tradycyjnych potraw, w szczególności jedna wymaga od nas szczególnego traktowania. Mowa tutaj o bigosie, czyli najważniejszym dniu bożonarodzeniowym. Bigosu nie można zrobić z dnia na dzień, tylko należy poświęcić mu odpowiednią ilość czasu. Dopiero wtedy, gdy się przy nim napracujemy będziemy mogli poczuć jego prawdziwy smak. Mogłoby się wydawać, że bigos to tylko kawałki mięsa i kapusty, lecz jest to blednę myślenie.

Mięso musi być tradycyjne, przygotowane i wybrane specjalnie na tą okazję. Nie mówimy tutaj o wędlinach, które możemy kupić, na co dzień w skalpie, lecz o produktach, które będą wysokiej jakości. Innymi słowy nie mogą one zawierać np. konserwantów i utleniaczy, lecz muszą być jak najbardziej tradycyjne i swojsko wykonywane. Dopiero wtedy pozwolą one na uzyskanie tego niepowtarzalnego smaku naszego bigosu.

Tradycyjne wędliny

Oczywiście nie zapominajmy, że same wędliny tradycyjne również mogą trafić na nasz stół, również w wigilię. Będą one znakomitym dodatkiem, który podkreśli walory smakowe innych dań. Istotne jest jednak to, by miały one odpowiednią fakturę, smak i co ważniejsze zapach.

To właśnie on będzie się roznosił po całym mieszkaniu, informując biesiadników o tym, że zbliża się prawdziwa uczta. Podobnie jak w przypadku bigosu, tutaj także istotne jest wcześniejsze przygotowanie. Ważne jest nie tylko znalezienie odpowiedniego dostawcy, ale także pozwolenie na uwędzenie się naszych szynek, po to by nabrały jeszcze lepszego posmaku.

Podsumowując święta Bożego Narodzenia to okres, przed którym czeka nas wiele pracy. Niemniej jednak i ona pozwala wpasować się w ducha tego okresu powodując, że wywiązuje się współpraca pomiędzy poszczególnymi członkami rodzin, a tym samym zacieśniają się nasze więzi.

Więcej informacji
Artykuł przygotowany został we współpracy z firmą Wędliny z Dębiny przygotowującą mięsa na różne okazje.

(Visited 455 times, 2 visits today)