Pasty orzechowe szturmem wdarły się na polskie stoły. Chętnie wykorzystujemy je na pierwsze oraz drugie śniadanie. Produkty tego typu dodają energii i zawierają wiele witamin i minerałów, bez których nasz organizm nie może poprawnie funkcjonować.
Jeśli szukamy sposobu, by dodatkowo nadać masłom orzechowym niepowtarzalnego smaku, warto poszukać past z różnymi dodatkami. Ciekawym połączeniem okazuje się pasta orzechowa z wiórkami kokosowymi.
Dlaczego warto włączyć do codziennego menu masło orzechowe?
Masło orzechowe kochają praktycznie wszyscy: od malucha, bo starsze osoby. Ta pożywna przekąska sprawia, że nawet zwykła potrawa nabiera zupełnie nowego smaku. Pasty tego typu produkuje się głównie z orzechów arachidowych, bogatych w witaminy A, B i E, powszechnie zwanych witaminami młodości.
Dzięki temu spożywanie masła dobrze wpływa na kondycję skóry, włosów oraz paznokci. Oprócz tego masła orzechowe dostarczają naszemu organizmowi magnez. Minerał ten odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie całego układu nerwowego. Niestety magnez bardzo szybko wypłukuje się z ciała człowieka, dlatego jego niedobory należy szybko uzupełniać.
Spożywanie pasty orzechowej jest zatem idealnym sposobem pozwalającym kompleksowo zadbać o ludzki organizm. Zanim zdecydujemy się na zakup konkretnej pasty, warto sprawdzić jej skład. Obecność substancji chemicznych powinna dyskwalifikować dany produkt. Dlatego lepiej wybierać pasty orzechowe z dodatkami ze sklepów ze zdrową żywnością.
Pasty orzechowe z wiórkami kokosowymi – niepowtarzalny smak
Większość z nas myśląc o pastach orzechowych, widzi kanapkę z grubą warstwą masła. Jednak produkty tego typu dają znaczne większe możliwości, ponieważ pozwalają na przygotowanie wielu smacznych posiłków.
Obecnie dużą popularnością cieszą się masła orzechowe z różnymi dodatkami. Eksperci z firmy Nutura, która specjalizuje się w produkcji zdrowej żywności, podpowiadają, jak wykorzystać w kuchni masło orzechowe z wiórkami kokosowymi:
“Polacy zdecydowanie upodobali sobie wiórki kokosowe. W połączeniu z pastą orzechową mogą stanowić idealny dodatek do wielu potraw. Masła z wiórkami idealnie nadają się do domowych wypieków.
W związku z tym, że naturalne produkty nie mają dużej ilości białego cukru, dobrze przełamują bardzo słodkie ciasta lub torty. Tak naprawdę w kuchni ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia.
Warto przy tym zwrócić uwagę na jakość kupowanych składników. Wysokiej klasy produktu ze sklepów ze zdrową żywnością pozwolą zadbać o cały organizm i ograniczą ilość chemii, jaką codziennie dostarczamy własnemu ciału”.
Pasty orzechowe z wiórkami sprawdzają się także w roli dipów do słonych przekąsek. Wystarczy zamoczyć krakersy w takim sosie, a ciężko oprzeć się temu niepowtarzalnemu smakowi. Masło orzechowe z wiórkami można używać jako marynat do mięs.
W połączeniu z oliwą oraz przyprawami nada potrawie niesamowitego aromatu. Mięso będzie lekkie i chrupiące. Na tym nie kończą się pomysły. Jeśli nie mamy czasu, można zrobić zwykłe naleśniki i jako farsz wykorzystać masło z wiórkami.