Ekologia to nie tylko ukłon w stronę środowiska – dla przedsiębiorców to również coś, co w dzisiejszych czasach po prostu się opłaca! Wprowadzając do swojego lokalu gastronomicznego zmianę opakowań na te biodegradowalne możesz przysłużyć się środowisku, a oprócz tego zyskać w oczach swoich klientów. Przekonaj się, że Twoi konsumenci cenią sobie eko rozwiązania!
Eko opakowanie przystosowane do kontaktu z żywnością
Kiedy planujesz serwowanie swoich posiłków na wynos, na miejscu lub w ramach cateringu dietetycznego, zużywasz każdego dnia dziesiątki, a nawet setki opakowań – pudełek zamykanych, misek z wieczkiem na zupę czy sałatkę.
Takie pudełka ze styropianu lub plastiku są bardzo tanie i łatwe w produkcji, dlatego do niedawna były często wykorzystywane w gastronomii. Wiele się jednak od tego czasu zmieniło – ponieważ istnieją eko opakowania, które podlegają szybszemu rozkładowi, a są równie wygodne w używaniu i tanie w produkcji, jak te z tworzywa sztucznego!
Co istotne, żywność przechowywana w takich opakowaniach, nierzadko gorąca, jest całkowicie bezpieczna. Żadne cząsteczki substancji toksycznych nie przenikają do pożywienia, nawet gdy ich powłoka zostanie nieznacznie naruszona, na przykład na skutek wilgotnienia pod wpływem gorącego jedzenia.
W dalszym ciągu zachowują one jednorazowość, co sprawia, że ich użytkowanie jest bardzo wygodne, nie wymaga zmywania, a także nie generuje ryzyka przenoszenia patogenów z jednego konsumenta na drugiego.
Dlaczego warto postawić na opakowania eko?
Specjalne, tekturowe opakowania ekologiczne do żywności przystosowane zostały do przechowywania i transportowania posiłków dzięki wyjątkowej trwałości i powłoce, która zapobiega moknięciu, a zatem i niszczeniu się tektury pod wpływem ciepła. To sprawia, że eko opakowania mogą być wykorzystywane nie tylko do serwowania potraw na miejscu, na przykład w food truckach, ale również na wynos.
Bardzo często na opakowania eko stawiają właściciele fit cateringów. Dostarczają oni swoim klientom jedzenie w licznych pudełkach każdego dnia i nie mają kontroli nad tym, co dzieje się z opakowaniami po dostarczeniu posiłków.
Wybierając ekologiczne, biodegradowalne lub rozkładające się w krótkim czasie opakowania, przedsiębiorca zdejmuje z siebie ciężar odpowiedzialności za pozbywanie się opakowań, ale jednocześnie nie przerzuca ich na konsumenta. Klienci cenią sobie takie wygodne, ale ekologiczne rozwiązania, które pozwalają im korzystać z cateringu dietetycznego czy dań zamawianych na wynos bez wyrzutów sumienia.
Postaw na środowisko – pakuj ekologicznie
Wygodne, trwałe, a jednocześnie łatwo podlegające rozkładowi pojemniki ekologiczne to sposób na to, by bez zwiększania kosztów prowadzenia działalności móc zwiększać świadomość ekologiczną wśród swoich konsumentów i nie doprowadzać do zanieczyszczenia planety.
Duży wybór materiałów, rozmiarów i przeznaczenia pudełek dostępnych w sprzedaży to idealny pretekst, by na stałe zastąpić nimi styropianowe i plastikowe opakowania w swojej gastronomii!