Skłonność do zachorowania może być dziedziczna, ale dobrą wiadomością jest to że nie zależy tylko od genów. Odpowiednia dieta i zdrowy styl życie może pomóc nam uniknąć zachorowania na raka.
Oczywiście nie można zapominać o regularnych badaniach profilaktycznych które skutecznie pomagają wykryć nowotwór i skutecznie mu zaradzić.
Jak możemy zapobiec i zminimalizować ryzyko zachorowania na Raka.Nie jesteśmy całkiem bezradni wobec nowotworów. Z pomocą przychodzą produkty które dobrze znamy.
- Czosnek – każda Babcia Ci powie że czosnek to dobry środek na walkę z infekcjami. Świeże ząbki działają przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo ( rak to też grzyb ).
- Cebula – ( warzywa cebulowe) skutecznie chronią przed nowotworami piersi, prostaty i jelit. To zasługa przeciwutleniaczy np:Kwercetyny która skutecznie zwalcza szkodliwe wolne rodniki, sprzyjające powstawaniu nowotworów. Najlepsze właściwości mają surowe warzywa.
- Aronia – jest uznawana za najlepszy antyoksydant świata. Substancje te mają właściwości przeciwzapalne, hamują namnażanie się komórek nowotworowych, wywołując ich naturalną śmierć.
- Granat – to przede wszystkim bogate źródło witamin A, C i E które wzajemnie wzmacniają swoje działanie. Ma trzy razy więcej antyrakowych przeciwutleniaczy niż czerwone wino i zielona herbata.
- Brokuły – mają właściwości antynowotworowe gdy spożywamy je jak najmniej przetworzone najlepiej surowe lub krótko gotowane 2-3 minut. Długie gotowanie niszczy dobroczynne substancje. Zawierają sulforafan i indole o właściwościach przeciwzapalnych. Pomagają usuwać z organizmy szkodliwe kancerogeny i zapobiegają rozwojowi zaawansowanych postaci raka.
- Kurkuma – znana przyprawa kuchni azjatyckiej pomaga ryzyko zachorowania na raka: płuc , prostaty, piersi i okrężnicy. Zawdzięcza to zawartej w sobie substancji o nazwie kurkumina która ma działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwutleniające. Substancja ta hamuje wzrost i zmusza komórki rakowe do samo zniszczenia.
(Visited 1 203 times, 1 visits today)