Domowe alkohole zyskują coraz większą popularność. Wytwarzanie napojów alkoholowych we własnym zakresie staje się hobby, które angażuje coraz liczniejsze grono Polaków. Alkohol można produkować zarówno z samego cukru, owoców, zbóż, jak i niektórych warzyw – np. ziemniaków. W zależności od tego co zostanie użyte do nastawu oraz jaki rodzaj drożdży zostanie wykorzystany w produkcji – taki alkohol można uzyskać.



Wśród najpopularniejszych typów drożdży wyróżnia się:

  • drożdże piwowarskie – służące do produkcji piwa
  • drożdże winiarskie, które pomagają stworzyć wina
  • drożdże gorzelniane – pozwalające na produkcję bimbru, a także stanowiące podstawę do przygotowania zacierów.

Domowe wina produkowane są z różnego rodzaju owoców, ich podstawą mogą być winogrona o różnych kolorach, porzeczki, aronia i śliwki. Dużym uznaniem cieszą się także wina truskawkowe.

Warto dodać, że produkowane jest także wino jabłkowe, które ma swoją własną nazwę, czyli cydr.

Owoce stanowią także podstawę do tworzenia wspaniałych domowych nalewek, które można wykonać dosłownie z każdego owocu. Robi się je także np. z kwiatów czarnego bzu lub lipy czy dzikich owoców, takich jak dereń, czy pigwa.

Zboża stanowią natomiast podstawę do produkcji piw rzemieślniczych oraz bimbru. Piwa pszeniczne lub chmielowe, z dodatkiem odpowiednich nut – w zależności od gustów piwowara to bardzo poszukiwane obecnie produkty.

Bimber, czyli domowa wódka może być także produkowany z samego cukru lub wspomnianych już ziemniaków.

Jak widać w domowych warunkach można wyprodukować wiele różnych rodzajów alkoholi wystarczy posiadać drożdże gorzelniane, winne lub piwowarskie oraz odpowiednie, szczelne naczynia, by móc rozpocząć swoją przygodę z domowymi wyrobami alkoholowymi, które z pewnością zostaną docenione przez rodzinę i znajomych, zwłaszcza że domowe wyroby zyskują z każdym rokiem na popularności, a grupa hobbystów skupiona wokół poszczególnych dziedzin także wzrasta.

Czerwony Grzybek

(Visited 1 525 times, 1 visits today)