kuchnia

Aranżacja małej kuchni to wymagające zadanie nawet dla doświadczonego architekta wnętrz. Podpowiemy ci, co zrobić by twoja kuchnia była użyteczna i funkcjonalna, mimo małego metrażu.

Ergonomia w małej kuchni

Każdy z nas spędza dużo czasu w kuchni, dlatego powinniśmy zadbać by była ona funkcjonalna. Na małym metrażu uzyskanie pełnej funkcjonalności i użyteczności, nie jest wcale łatwe, co nie oznacza, że nie możliwe. Powinniśmy skupić się na odpowiednim rozplanowaniu przestrzeni. Najbardziej podstawową zasadą ergonomii jest logiczne rozplanowanie rozmieszczenia szafek oraz dostosowanie wysokości mebli do naszego wzrostu.



Rozmieszczenie szafek

Rozmieszczenie szafek powinno ułatwiać nam pracę w kuchni, a nie utrudniać. Najlepiej stosować się do zasad ciągu roboczego, który jasno określa, jak należy rozmieścić meble i sprzęty kuchenne, by ułatwić sobie pracę i zadbać o swoje bezpieczeństwo. Sprzęty należy ułożyć na jednej linii, najlepiej w konfiguracji lodówka-zlewozmywak-płyta kuchenna- stół. Takie rozwiązanie ogranicza naszą ilość kroków w kuchni oraz minimalizuje ryzyko zrzucenia czegoś z kuchenki.

Dostosowanie wysokości szafek

Jeśli kiedykolwiek wynajmowaliście mieszkanie, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że męczyliście się w niedopasowanej kuchni. Szafki, do których nie sięgamy, czy za niski blat- to wszystko potrafi skutecznie zepsuć nasze chwile w kuchni. A te przecież powinny być dla nas komfortowe! Odpowiednie dostosowanie wysokości szafek oraz ich rozmieszczenie jest kluczowe dla dobrze zaprojektowanej i funkcjonalnej kuchni.

Meble kuchenne dostosowane do potrzeb

W wyborze mebli kuchennych najlepiej nie kierować się chwilowymi modami, tylko naszymi potrzebami. Co z tego, że obecnie modne są minimalistyczne zabudowania w postaci kilku małych szafek? Jeśli ulegniesz tej modzie, owszem, możesz mieć kuchnię na czasie, która nie będzie spełniała twoich oczekiwań. Przy podjęciu rozsądnej decyzji pomoże ci nasza lista pytań:

  • Jak często gotujesz?
  • Jak często pieczesz?
  • Czy masz dużo garnków?
  • Posiadasz jedną zastawę stołową, czy więcej?
  • Czy planujesz zmywać ręcznie, czy korzystać ze zmywarki?

Te pytania pomogą ci jasno sprecyzować potrzeby. Masz dużo garnków i patelni? Potrzebujesz funkcjonalnych rozwiązań, nie tylko, by wszystkie je pomieścić, ale by wygodnie ci się je wyjmowało. Myjesz naczynia ręcznie? Przy zlewie powinnaś mieć szafkę na sztućce i talerze. Co to za wygoda, chodzić z każdą łyżeczką na drugi koniec kuchni, nawet jeśli jest mała?

Zagospodarowanie przestrzeni

Mała kuchnia to wyzwanie, ale dzięki nam mu sprostasz. Zastanawiasz się jak zagospodarować przestrzeń, by w twojej kuchni panował porządek, a jednocześnie wszystko miało swoje miejsce? Dobrze wiemy, że łatwiej jest utrzymać ład, gdy wiemy gdzie odłożyć każdą rzecz. Jak to zrobić w małej kuchni?

  • Nie masz miejsca na formy do pieczenia? Wykorzystaj przestrzeń pod szafkami przy podłodze. To trick rodem z Ikei, który udowadnia nam, że nawet w małej kuchni znajdzie się na wszystko miejsce.
  • Nie chcesz przechowywać przypraw na blacie, a nie masz już na nie miejsca? Przesyp każdą przyprawę do słoiczka, a jego wieko przykręć do spodu szafki albo półki. W ten sposób korzystanie z przypraw będzie wygodne i zyskasz miejsce na blacie.
  • Nie wiesz gdzie przechowywać środki czystości? Zagospodaruj wewnętrzną stronę drzwi szafki. Wystarczy, że zrobisz w nich sprytne półeczki.
  • Masz milion reklamówek? Schowaj je do pudelka od chusteczek higienicznych. Wygoda wyjmowania i porządek w jednym.
  • Nie masz miejsca na stół w kuchni, a chciałbyś go mieć? Zainwestuj w stół z opuszczanym blatem. Nie zajmie miejsca, a gdy będziesz miał ochotę, możesz go rozłożyć i spokojnie przy nim zjeść.

kran

Kolory dla małej kuchni

Nawet najlepiej zaplanowana kuchnia, może wizualnie stracić na wielkości, gdy dobierzemy zły kolor mebli i ścian. Najłatwiejszym i najbezpieczniejszym wyjściem jest zakupienie mebli kuchennych w neutralnych barwach. Zaoszczędzi nam to kłopotu, gdy będziemy chcieli zaszaleć, przy malowaniu ścian. A ściany nie muszą być nudne. Mitem jest, że do małych pomieszczeń pasują tylko jasne barwy. Okazuje się, że optycznie powiększają je barwy jaskrawe. Ciekawym rozwiązaniem są neutralne ściany, prócz jednej- zaakcentowanej mocnym kolorem.

Mała kuchnia wymaga takiego samego rozplanowania przestrzeni jak ta większa. To mit, że małego metrażu nie da się pięknie i rozsądnie zaplanować. Wystarczą tylko chęci i kilka ciekawych patentów. Mamy nadzieję, że wam pomogliśmy!

Autor artykułu:
Artykuł przygotowała firma ArtCore z Warszawy oferująca materiały wykończenia wnętrz oraz meble kuchenne: http://www.artcorestudio.pl/meble-kuchenne

(Visited 957 times, 1 visits today)