pokrzywa-448x260pokrzywa_640x0_rozmiar-niestandardowy

 

Witam.  Dziś o kolejnej roślinie, która u niektórych wzbudza kontrowersje typu: chwast i ja mam go jeść? Oczywiście nikt nikogo do tego nie zmusza. Mam jednak nadzieję, że jak zapoznacie się z tym co ma nam do zaoferowania pokrzywa, z chęcią, w swoim menu, po nią sięgniecie. Herbatki a zwłaszcza soki z pokrzywy są do kupienia w sklepach z zdrową żywnością i nie trzeba ich robić samemu.

Wiemy jak smakują potrawy czy przetwory sporządzone samemu. Mają zdecydowanie lepszą moc. Właśnie w maju jest najlepszy czas na zbiór. Wiosną jest najbardziej soczysta i ma w sobie najwięcej mikro i makroelementów. Należy zbierać ją w miejscach oddalonych od dróg tzn w miejscach czystych od wszelkich trujących substancji. Zbieramy czubki roślin od trzeciego rzędu liści. Zrywamy oczywiście w rękawicach bo wiadomo pokrzywa parzy. Po zebraniu płuczemy, osuszamy delikatnie i wyciskamy sok najlepiej przez sokowirówkę. Pozostałości świetnie nadają się do ogrodu jako nawóz dla roślin. Świerzy sok trzymamy w lodówce od 4 do 7 dni. Pijemy dziennie 1-2 łyżki.

Co zawiera w sobie pokrzywa?

  • superlektyna UDA – hamuje rozwój wirusów
  • kwasy organiczne – mrówkowy i octowy, jak również histamina i acetylocholina.
  • łatwo przyswajalne mikroelementy: wapń, fosfor, żelazo, siarka, potas, jod i sód. Są one potrzebne do prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych.
  • Witamina K, flawonoidy i garbniki poprawiają krzepliwość krwi i wchłanianie wapnia. Zapobiega to krwawieniom. Flawonoidy i garbniki dodatkowo pomagają pozbyć się toksyn z organizmu.
  • witamina B2 (ryboflawina) – jej niedobór może powodować zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego oraz stany zapalne błon śluzowych.
  • naturalne barwniki roślinne beta-karoten, chlorofil i ksantofil
  • witamina C
  • kwas pantotenowy, który działa przeciwzapalnie i zwiększa tępo regeneracji tkanek
  • olejki eteryczne
  • fitosterole
  • karotenoidy
  • serotoninę

Pokrzywa słynie przede wszystkim z wysokiego stopnia wchłaniania żelaza. Wszyscy doskonale wiemy, że syntetyczne żelazo oraz kwas foliowy są bardzo słabo przyswajalne przez ludzki organizm, a skutki uboczne są fatalne – obciążenie wątroby oraz ogromne problemy z trawieniem. Dlatego tez, osoby z anemią czyli niska hemoglobiną i niskim poziomem żelaza powinny zażywać sok z pokrzywy. Pokrzywa oprócz żelaza ma również inne składniki potrzebne do produkcji krwinek, takie jak witamina K. Duża ilości chlorofilu zawartego w liściach pokrzywy zapobiega niedokrwistości organizmu. W takim razie

Na co działa pokrzywa?

  • poprawia stan cery, paznokci i włosów nadając im piękny połysk
  • oczyszcza organizm z toksyn i kwasu moczowego, co wykorzystuje się podczas leczenia dny moczanowej
  • wzmacnia układ odpornościowy poprzez stymulację leukocytów, ma działanie antybakteryjne i antywirusowe
  • liście mają działanie przeciwalergiczne i oczyszczają zatoki, dlatego herbata z pokrzywy jest zalecana podczas leczenia kataru siennego
  • wpływa na emisję enzymów z trzustki, przez co obniża poziom cukru we krwi
  • dostarcza dużo żelaza co przeciwdziała niedokrwistości, anemii i słabemu krzepnięciu krwi. W efekcie zwiększa ilość hemoglobiny i erytrocytów we krwi, co przekłada się na lepsze krążenie i wydolność fizyczną.
  • zapobieganie tworzenia się piasku nerkowego, dlatego stosuje się ją jako suplement diety podczas leczenia chorób
  • wykorzystywana jet także do leczenia prostaty i zapaleń dróg moczowych
  • wspomaga trawienie, przez pobudzenie żołądka do emisji soków trawiennych
  • zapobiega wrzodom żołądka i jelit
  • pomaga pozbyć się flegmy z narządów oddechowych i oczyszcza zatoki
  • przeciwdziała schorzeniom wątroby i dróg żółciowych, chorobom śledziony
  • liście przejawiają tendencje do łagodzenia obrzęków i skurczy, a także zapalenia nerwów kończyn, rwy kulszowej i lumbago.
  • wyciąg z korzenia ma działanie przeciwgrzybicze

 

 Przeciwwskazania

W przypadku cyst, nowotworu macicy i krwotoków spowodowanych polipami nie należy przyjmować pod żadną postacią pokrzywy. Podobne przeciwwskazania występują w wypadku innych chorób leczonych chirurgicznie. Pomimo zastosowania wyciągu z pokrzywy w leczeniu nerek przed rozpoczęciem przyjmowania należy skonsultować się z lekarzem.

Wywaru, soku ani nalewek nie należy łączyć z lekami przeciwcukrzycowymi, ponieważ wzmacniają ich efekt.

Od wieków pokrzywie zwyczajnej przypisuje się zwiększenie produkcji mleka u matek karmiących piersią. Zaleca się niestosowanie pokrzywy w okresie ciąży i karmienia piersią, ponieważ nie ma żadnych danych o wpływie pokrzywy na rozwój płodu i noworodka. Wiem, że Agnieszka Maciąg, która również jest zwolenniczką pokrzywy zażywała ją w ostatnim okresie ciąży i wyniki niskiego poziomu żelaza bardzo szybko wróciły do normy.

Jak ze wszystkim tak i w zażywaniu pokrzywy czy innych ziół należy stosować przerwy.

Mam nadzieję, że pomogłam dostrzec, zresztą uznawane od wieków, walory tej pospolitej, wszędzie rosnącej, odpornej na trudne warunki do wzrostu, silnej rośliny. Teraz po zimie czas na regenerację a pokrzywa świetnie w tym się sprawdzi. Od 8 lat zawsze na wiosnę piję ( teraz już kupuję gotowy, wcześniej robiłam sama) sok z pokrzywy. Mój patent to, dodaję go do siemienia lnianego i spożywam na czczo. Polecam.

Natura nam sprzyja, pamiętajmy o tym.

Ela Kalicka

Zapraszam na mojegoFB

Jeżeli uważasz, że treść jest warta udostępnienia-zrób to.

(Visited 84 times, 1 visits today)