Dieta to jeden z czynników wpływających na szybką rekonwalescencję po zabiegach operacyjnych. Co jeść po usunięciu pęcherzyka żółciowego, aby cieszyć się dobrym zdrowiem i nie doświadczać nieprzyjemnych objawów?

CHOLECYSTEKTOMIA LAPAROSKOPOWA – CO TO TAKIEGO?

Cholecystektomia to wycięcie pęcherzyka żółciowego, zazwyczaj z powodu niepowikłanej objawowej kamicy pęcherzyka żółciowego. Zabieg można wykonać metodą klasyczną lub laparoskopową (1,2).



Najczęściej operację wycięcia pęcherzyka żółciowego wykonuje się metodą laparoskopową ze względu na mniejsze ryzyko powikłań pooperacyjnych. Po tym zabiegu pacjenci szybciej wracają do zdrowia, odczuwają mniej dolegliwości bólowych, a także krócej przybywają w szpitalu – około 2-3 dni (1). Czy każdy może poddać się cholecystektomii laparaskopowiej?

Niestety, istnieją przeciwskazania do wykonania tego zabiegu, m.in. nadciśnienie wrotne, zapalenie otrzewnej, zaburzenia krzepnięcia, ostre zapalenie trzustki, występowanie podwyższonego ryzyka krążeniowo-oddechowego, a także wcześniejsze rozległe operacje brzuszne oraz brak zgody pacjenta na cholecystektomie (1). Więcej na ten temat znajdziesz na cholestilmax.pl

CO JEŚĆ PO OPERACJI WYCIĘCIA PĘCHERZYKA ŻÓŁCIOWEGO?

Dieta po zabiegu cholecystektomii pomaga wrócić do zdrowia oraz zregenerować organizm, a także zminimalizować objawy bólowe. Jakie produkty można jeść na diecie wątrobowej?

Przede wszystkim powinna to być dieta lekkostrawna, z ograniczeniem tłuszczy oraz produktów ciężkostrawnych. W posiłkach powinno być mniej tłuszczy zwierzęcych i roślinnych, około 40-50g na dobę. Należy unikać potraw ostrych, mocno przyprawionych oraz wzdymających.

Czy tłuszcze to jedyna grupa, której powinniśmy unikać po cholecystektomii laparoskopowej?

Również błonnika, mimo iż w wielu dietach jest zalecany, po wycięciu pęcherzyka żółciowego, powinno być go mniej, dlatego należy wykluczyć gruboziarniste produkty zbożowe, czyli makrony, pieczywo, kaszę. Należy również zrezygnować z alkoholu (3).

Co jednak można jeść?

Warto do diety wprowadzić sporo produktów bogatych w witaminę C, która pozytywnie wpływa na układ immunologiczny po operacji.

Można jeść produkty mleczne, najlepiej o obniżonej zawartości tłuszczu, jasne pieczywo, mięso drobiowe, jajka, ale jedynie gotowane białko, ryby – najlepiej gotowane, ryż, ziemniaki.

Warzywa takie jak: marchew, dynia, seler, pomidory bez skórki – w postaci gotowanej, z wody.

Owoce: bez pestek, soczyste i dojrzałe np. winogrona, morele, banany. Po zbiegu lepiej zrezygnować z tłustych ciast i deserów oraz fast foodów (3).

Przestrzeganie diety po cholecystektomii ma pomóc pacjentowi szybko wrócić do formy, odzyskać sprawność oraz nie powodować objawów bólowych. Dostosowanie się do wymogów bardziej regularnych i zbilansowanych posiłków pomoże zregenerować się osłabionemu organizmowi. Szerzej na ten temat przeczytasz na cholestilmax.pl.

1. Nowakowska-Duława E, Nowak A. Postępy w diagnostyce i leczeniu chorób dróg żółciowych. Postępy Nauk Medycznych, 2001;2,:3-13

2. Terlecka J, Majewski W.D. Badanie jakości życia pacjentek operowanych sposobem laparoskopowym lub klasycznym z powodu niepowikłanej kamicy pęcherzyka żółciowego. Roczniki Pomorskiej Adademii Medycznej w Szczecinie, 2007;5(1):43-52

3. Zespół do Spraw Żywienia WSSz im. Wł. Biegańskiego, Zalecenia żywieniowe dla pacjenta – Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu – wątrobowa. 2013 na podstawie: Podstawy naukowe żywienia w szpitalach, 2001. Praktyczny podręcznik dietetyki 2010. Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach 2011

(Visited 43 times, 1 visits today)